Οινοποιείο Παπαργυρίου

Αρχιτεκτονική Μελέτη, Κατασκευή, Στατική Μελέτη

Μια νέα εποχή για το Κτήμα Παπαργυρίου


To Kτήμα Παπαργυρίου

Η ιστορία του Κτήματος Παπαργυρίου έχει ρίζες πίσω στο χρόνο, όταν το 1978 ο πατέρας Αριστείδης Παπαργυρίου φυτεύει τους πρώτους αμπελώνες στο Λαλιώτη Κορινθίας, 10 χλμ έξω από το Κιάτο. Χρόνο με το χρόνο οι καλλιέργειες μεγαλώνουν το ίδιο και η παραγωγή και τα ηνία αναλαμβάνει ο γιος, απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με μετεκπαίδευση στην Γερμανία, Γιάννης Παπαργυρίου ο οποίος οραματίζεται ένα πιο εξωστρεφές οινοποιείο με έμφαση στην ποιότητα. Στην προσπάθεια του αυτή πειραματίζεται με νέες φυτεύσεις και νέες τεχνικές αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης. Δεν είναι τυχαίο που η παρουσία του Κτήματος αυτή την στιγμή εξαγωγικά αποτυπώνεται με την πώληση άνω του 30% της παραγωγής σε αγορές όπως των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστρίας, της Μεγάλης Βρετανίας, του Βελγίου, της Δανίας και της Κύπρου, αγορές πολύ πιο απαιτητικές από την ελληνική.

Τα κρασιά του Κτήματος Παπαργυρίου γίνονταν όλο και πιο δημοφιλή από το οινόφιλο και όχι μόνο κοινό και η ανάγκη του κόσμου να δοκιμάσει, να έρθει σε επαφή με το κτήμα και τον παραγωγό, να γνωρίσει από κοντά την ιστορία του κτήματος πολύ μεγαλύτερη.

Κάπου εδώ εμπλέκεται το γραφείο μας καθώς ο Γιάννης Παπαργυρίου απευθύνθηκε σε εμάς για την περάτωση μέρους του μεγάλου του οράματος, την ανέγερση ενός οινοποιείου με τις προδιαγραφές ενός μοντέρνου και λειτουργικού οινοποιείου που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της παραγωγής και παράλληλα οι πόρτες του θα είναι ανοιχτές σε επισκέπτες από όλο τον κόσμο για να δοκιμάσουν, να γευτούν, να γνωρίσουν, να μυηθούν στον θαυμαστό κόσμο του κρασιού και στην φιλοσοφία του κτήματος.

Η κατασκευή

Το νέο οινοποιείο – εμφιαλωτήριο της οικογένειας Παπαργυρίου κατασκευάστηκε σε ένα ιδιόκτητο οικόπεδο συνολικά 2973,74 τ.μ που βρίσκεται εκτός σχεδίου στην θέση «Μπαρίτσα» στο Λαλιώτη, του Δήμου Σικυωνίων και στεγάζεται σε ένα τετραώροφο κτίριο με δύο στάθμες υπογείου, συνολικής επιφάνειας 1026,01 τ.μ., κάλυψης 275,93 τ.μ. και όγκου 2113,25 κ.μ.

Η αγάπη της οικογένειας για την παράδοση και η σύνδεση της με το φυσικό τοπίο της περιοχής μας οδήγησε σε ένα παραδοσιακό ύφος όσον αφορά την αισθητική του οινοποιείου με την χρήση γήινων χρωματισμών και υλικών όπως η πέτρα.

Κατά τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό λάβαμε υπόψη μας την εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον, την ιδιαίτερη τοπογραφία του εδάφους, τον προσανατολισμό του οικοπέδου, αλλά και την πανοραμική θέα που προσφέρει το σημείο.

Η λειτουργία του οινοποιείου βασίζεται σε μια κυκλική ροή τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά του κτιρίου ώστε να εξασφαλίζεται ο εναρμονισμός της με τα στάδια της οινοποίησης, από την υποδοχή του σταφυλιού έως την εμφιάλωση και τελικά την διανομή του κρασιού. Στο επίπεδο του ισογείου πραγματοποιείται η υποδοχή και ο εκραγισμός του σταφυλιού, για να οδηγηθεί στην συνέχεια στο πιεστήριο και στις δεξαμενές. Στο επίπεδο του πρώτου υπογείου ακολουθεί η αποθήκευση και ωρίμανση του κρασιού σε ξύλινα βαρέλια, μέχρι την εμφιάλωση και φύλαξη του τελικού προϊόντος στο επίπεδο του δεύτερου υπογείου.

Οι συνθήκες ωρίμανσης του κρασιού στο κελάρι πρέπει είναι πολύ συγκεκριμένες με την θερμοκρασία να βρίσκεται μεταξύ 12 και 16°C, την υγρασία στο 70 με 80 %, και η φωτεινότητα του χώρου να είναι πολύ χαμηλή. Αυτό οδήγησε στην απόφαση δημιουργίας δύο υπογείων, παρά την σύσταση και τις ιδιότητες του εδάφους στο οικόπεδο που ίσως κατέστησαν τεχνικά δύσκολη την δημιουργία τους.

Η προσέγγιση αυτή συμβάλλει αντίστοιχα και στην εξοικονόμηση ενέργειας, αφού με την εκμετάλλευση των φυσικών συνθηκών που χαρίζει το έδαφος, οι ενεργειακές απαιτήσεις για την διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας και υγρασίας στους χώρους ωρίμανσης και συντήρησης του κρασιού θα είναι ελάχιστες.

Ένας στόχος είναι η εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την μείωση των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου αφενός, και αφετέρου για την διαμόρφωση εσωτερικών συνθηκών υψηλής θερμικής άνεσης. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί μια προεγκατάσταση για φωτοβολταïκά συστήματα. Οι χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις σε συνδυασμό με τη χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, όπως είναι η πέτρα, λειτουργούν προς την κατεύθυνση της προστασίας του και της ανάπτυξης της λογικής του σεβασμού απέναντι σε αυτό.

Για την διευκόλυνση της κατακόρυφης μεταφοράς του κρασιού στα επίπεδα του κτιρίου κατασκευάστηκε ανελκυστήρας που μπορεί να μεταφέρει παλέτα βάρους έως και ενός τόνου και θα ενώνει το επίπεδο του ισογείου με το δεύτερο υπόγειο τον πρώτο όροφο και το δώμα.

Δεύτερη κατευθυντήρια γραμμή στην διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου είναι ο επισκέπτης, καθώς επιθυμία της οικογένειας είναι να δώσει έμφαση στην επισκεψιμότητα του οινοποιείου. Η κύρια είσοδος των επισκεπτών στο οινοποιείο βρίσκεται στο επίπεδο του ισογείου, όπου με τη χρήση του κλιμακοστασίου ή του ανελκυστήρα οδηγούνται στον πρώτο όροφο όπου υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος υποδοχής.

Στον πρώτο όροφο (+1) είναι ο χώρος γευσιγνωσίας, η κουζίνα και το εστιατόριο που ετοιμάζεται ήδη, ενώ τα καλοκαίρια το εστιατόριο προβλέπεται να λειτουργεί στο Δώμα το οποίο έχει θέα τον Κορινθιακό κόλπο.

Το κτίριο είναι εναρμονισμένο πλήρως στις ειδικές ρυθμίσεις προσβασιμότητας για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται στους χώρους όλων των νέων κτιρίων.

Οι φυτεύσεις (χαμηλή, μέση) στον περιβάλλοντα χώρο εναρμονίζονται με το μικροκλίμα και την βλάστηση της περιοχής, και ταυτόχρονα πλαισιώνουν αρμονικά την δραστηριότητα του κτιρίου.

Η εμπειρία

Στόχος του νέου οινοποιείου είναι να προσφέρει μια ολιστική εμπειρία οινοτουρισμού, με ξεναγήσεις, αίθουσα γευσιγνωσίας και προσεχώς την δυνατότητα γεύματος μέσα στο οινοποιείο. Μια δελεαστική εμπειρία για όσους θέλουν να απολαύσουν τα γεμάτα προσωπικότητα κρασιά του Κτήματος Παπαργυρίου σε ένα περιβάλλον που εμπνέει και ταξιδεύει μέσα στο χρόνο

    ΕΡΓΟ

  • Επισκέψιμο οινοποιείο & εστιατόριο
  • ΘΕΣΗ

  • Κτηματική Περιφέρεια Λαλιωτίου, θέση «Μπαρίτσα», Νομός Κορινθίας
  • ΠΕΛΑΤΗΣ

  • Γιάννης Παπαργυρίου
  • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ

  • Ιούλιος 2019- Νοέμβριος 2020